Kontrollköp kan inte leda till indraget tillstånd

Lagrådet har synpunkter på regeringens förslag att låta myndigheter göra kontrollköp av receptfria läkemedel, tobak och folköl.

11 nov 2013, kl 10:41
0

Enligt de lagar som idag reglerar till vem man får sälja tobak, folköl och receptfria läkemedel finns inget legitimationstvång. Lagen kräver att handlaren ska förvissa sig om att köparen är 18 år, men det står inget om hur, påpekar Lagrådet. En handlare kan därför i princip alltid hävda att hen varit förvissad om att köparen varit över 18 år.

Lagrådet anser därför att iakttagelser som görs vid kontrollköp inte kan ligga till grund för administrativa sanktioner som till exempel försäljningsförbud, skriver man i sitt svar till regeringen.Däremot motsätter man sig inte kontrollköpen om de enbart syftar till en dialog mellan tillsynsmyndigheten och säljaren om rutiner och egenkontroll.

Lagrådet föreslår därför en mildare lagtext än den föreslagna i vilken det framgår att kontrollköp kan göras enbart som underlag för en dialog. Regeringens plan är att lagändringarna ska gälla från 1 mars 2014.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng