Annons

Defekta adrenalinpennor i omlopp

Ett fåtal injektionspennor av märket Jext har ett fel som gör att läkemedlet inte sprutas ut.

11 nov 2013, kl 11:46
0

Annons
Problemet upptäcktes vid rutinkontroller av Jext 150 mikrogram och 300 mikrogram adrenalinlösning i autoinjektor. Problemet består i att ett fåtal pennor inte levererar något av den avsedda dosen.
– Men det är mycket få av pennorna, problemet beräknas förekomma i mindre än 1 av 3000 pennor, säger Annika Ekbom Schnell på Läkemedelsverket.
På årsbasis säljs det cirka 24 000 av de här injektionspennorna i Sverige.

Läkemedelsverkets rekommendation är att patienter som använder det här läkemedlet alltid bör ha med sig två pennor.
– Eftersom man inte kan se om man fått injektionen eller inte rekommenderar vi att den som inte tycker sig få effekter efter 5 – 15 minuter tar ytterligare en injektion, säger Annika Ekbom Schnell.

Ingen läkemedelsmyndighet i Europa har hittills fått in rapporter om incidenter med injektorer som inte fungerat. I Norge har man till skillnad mot Sverige beslutat att stoppa försäljningen av injektionspennorna. 
– Jag har inte kunnat ta del av skälen bakom det norska beslutet. Men vi väljer att inte dra tillbaka Jextpennorna eftersom vi i nuläget inte har tillgång till ersättningsprodukter, säger Annika Ekbom Schnell. 
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng