Kombinationsbehandling mot neuroblastom

En behandling mot neuroblastom kan förbättras avsevärt genom att kombinera med en substans till.

31 okt 2014, kl 10:42
0

Neuroblastom drabbar ungefär 20 barn om året, oftast före två års ålder. Prognosen varierar och cirka 65 procent överlever. Vissa tumörer är väldigt aggressiva och ger en dålig prognos trots intensiv behandling.

Nu har forskare kartlagt en mekanik i cancercellerna som gör det möjligt att förbättra behandlingsresultaten. Neuroblastomceller har ofta en molekyl som kallas ALK på sin yta och det finns cytostatika som blockerar detta. Crizotinib är en ALK-hämmare och används mot bland annat småcellig lungcancer men har inte visat samma effekt för neuroblastom.

De nya fynden visar att om man kombinerar ALK-hämmare med en annan substans, ERK5-hämmare, så stängs signalvägen i cellerna av och neuroblastomceller kan inte växa i cellodlingar. Samma kombinationsbehandling fungerade även i musmodeller.

Studien är publicerad i Science Signaling och är bland annat gjord av forskare vid Göteborgs universitet och Umeå universitet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng