Kina först ut med massvaccinering

Kina ser ut att bli det första landet som påbörjar massvaccinering
mot den nya influensan. Men bara en bråkdel av landets 1,3 miljarder
innevånare kommer att nås av vaccinet.

11 sep 2009, kl 14:04
0

Annons

Vaccinet, Panflu 1 är utvecklat av det kinesiska företaget Sinovac Biotech och fick i veckan godkänt av landets läkemedelsmyndighet. Fem miljoner doser beräknas bli klara inom några veckor och då kommer de första vaccineringarna kommer att ske i början av oktober i Beijing enligt kinesiska medier.

Detta sker i i samband med 60 årsdagen av den kommunistiska folkrepublikens bildande och omkring 200 000 av de som kommer till staden för att fira blir de första att få vaccinet. På tur står studenter, gravida, anställda inom hälso- och sjukvård, poliser och andra som anses ha viktiga positioner.

Men långt ifrån alla kineser kan räkna med att bli vaccinerade. Enligt uppgifter från kinesiska myndigheter handlar det om cirka 65 miljoner människor innan årets slut. Det är bara en bråkdel av landets omkring 1, 3 miljarder innevånare.
Många av världens länder, liksom världshälsoorganisationen WHO kommer noga att följa utvecklingen i Kina för att se vika eventuella reaktioner och biverkningar som dyker upp när massvaccinering påbörjas.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng