Annons

ACO-chef startar hudvårdsföretag

Marie Lodén, nuvarande forskningschef på ACO Hud, lämnar sitt uppdrag
och startar eget. Med företaget Eviderm vill hon stärka den
regulatoriska forskningen och utveckling som gäller hudprodukter.

11 sep 2009, kl 12:44
1

Annons

Marie Lodén har etablerat sig som något av landets expert inom området hudvård. Hon har länge arbetat för att stärka medvetenheten hos konsumenter och producenter om kemin bakom kosmetiska hudvårdsprodukter. Nu har hon bestämt att lämna sitt arbete som forskningschef på ACO Hud för att ägna sig på heltid åt det nystartade företaget Eviderm Institute.

Planen är att fylla det hålrum som hon menar finns finns vad gäller regelverk och egenskaper hos hudprodukter.
– De här produkterna hamnar lätt mellan stolarna eftersom de kan vara både läkemedel, kosmetika, medicintekniska produkter eller biocider som alla regleras olika. Det finns många fallgropar och kryphål som är lätta att missa, säger hon.

Marie Lodéns tanke är att hjälpa företag som lanserar och utvecklar hudvårdsprodukter med underlag kring produkterna som rör klassificering och underlag till myndigheter. Hon kommer också att hjälpa till att skräddarsy kliniska studier och säkerhetsstudier. Själv har hon erfarenhet från flera av dessa områden vilket enligt henne själv är sällsynt i Sverige.
–  Det här blir första gången som ett oberoende institut fokuserar på regulatoriska frågor om just hudprodukter. Utomlands är det mer vanligt och marknaden för dem växer så jag tror att det finns ett behov av expertis som har helhetsbilden.

Tidigare har hon bland annat gett ut boken ?Ren, mjuk och vacker? som beskriver kemin och vetenskapen bakom hudvårdsprodukter. Att konsumenterna blir allt mer medvetna och kräsna är tydligt tycker hon.
–  Det kommer allt mer larm om olika ingredienser i produkterna samtidigt som samhället delegerar mer till individerna att själva göra medvetna val. Jag ser möjligheter att hjälpa konsumenter att dechiffrera vad hudvårdsprodukterna innehåller och tolka informationen som finns om effekt och säkerhet.

Den första november börjar Marie Lodén sitt nya jobb med Eviderm Institute.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Givetvis kommer jag att jobba med ACO också framöver. Jag fortsätter som vetenskaplig rådgivare och kommer att verka inom flera av ACOs viktiga utvecklingsprojekt. Jag kommer att ännu mer kunna fokusera på effekt och säkerhet hos ACOs produkter genom min nya verksamhet. Avtalet med ACO löper under flera år.
    Hälsar Marie Lodén