KD vill förstärka apotekens roll i hälso- och sjukvården

KD vill förstärka apotekens roll i hälso- och sjukvården

Kristdemokraterna lägger förslag om hur apoteken kan avlasta akutvårdsmottagningar och vårdcentraler.

11 sep 2017, kl 10:50
0

Annons

I en debattartikelDagens Nyheters debattsida skriver idag kristdemokraterna Emma Henriksson och Ella Bohlin om hur partiet vill att apoteken ska utnyttjas i framtiden. Bland annat vill de införa vad de kallar för ett farmaceutsortiment, som ska vara utvalda läkemedel som idag är receptbelagda. Dessa ska kunna säljas utan recept under förutsättning att de expedieras bakom disk och att kunden tar emot rådgivning av en farmaceut i samband med försäljningen.

Läkemedel som skulle kunna ingå i farmaceutsortimentet är bland annat ögonsalvor, potensläkemedel och högre styrkor av läkemedel som idag säljs receptfritt i lägre styrkor.

Ella Bohlin och Emma Henriksson föreslår också att blodtrycksmätningar, blodsockerkontroller och vissa allergitester ska kunna göras på apotek och att apotekspersonal ska kunna ta del av patienters provsvar som är relevanta för läkemedelsbehandlingen. Så kallade farmaceutiska tjänster är något som Apoteksutredningen redan föreslagit ska införas som en försöksverksamhet, under ledning av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Ella Bohlin och Emma Henriksson tycker också att farmaceuter ska kunna erbjuda apotekskunder hälsofrämjande samtal om bland annat viktnedgång, stresshantering och rökavvänjning.

Att erbjuda läkemedelssamtal till patienter som nyligen insjuknat i en kronisk sjukdom har visat sig minska antalet läkarbesök för patientgruppen i Danmark, skriver Bohlin och Henriksson, som tycker att svenska apotek borde göra samma sak.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng