Kan kräva barnskydd på vissa förpackningar

Kan kräva barnskydd på vissa förpackningar

Läkemedelsverket listar drygt 50 läkemedelssubstanser som bedömts vara extra farliga för barn att få i sig.

12 jun 2018, kl 06:00
0

Baserat på erfarenheter från Giftinformationscentralen och substansernas egenskaper har Läkemedelsverket tagit fram en lista på 56 substanser som bedöms kunna få allvarliga konsekvenser om ett barn får i sig dem.

Det handlar om läkemedel där det räcker med endast ett litet intag för att barnet ska behöva observeras eller behandlas på sjukhus.

På listan, som inte är heltäckande utan kan komma att utökas, finns läkemedel för bland annat adhd, multipel skleros, diabetes och hypotyreos. Även antidepressiva substanser, analgetika och neuroleptika finns med på listan.

Läkemedelsverket meddelar att man kan komma att kräva barnskyddande förpackningar för dessa läkemedel, särskilt om inte läkemedelsformen eller formuleringen bedöms minska risken för att barn ska kunna få i sig dem.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng