Annons

Kampanj mot utbytesregler

Sveriges apoteksförening ger i en kampanj sin förklaring till varför apoteken inte alltid har inne det läkemedel kunden kommer för att hämta ut. Skälet är enligt föreningen det onödigt krångliga reglerna för generiskt utbyte.

21 feb 2012, kl 11:43
0

Annons

Medicinskåpet kallar Sveriges apoteksförening sin kampanj där man vill visa problemen med dagens modell för generiskt utbyte.

I grunden är det bra att byta dyra originalläkemedel mot billigare kopior när patent gått ut. Men dagens system är inte patientsäker och har gjort vardagen absurd för såväl apotekspersonal som patienter hävdar föreningen.

Dessutom är det nuvarande regelsystemet patientosäkert hävdar organisationen och hänvisar till en studie i vilken det ska framgå att 200 000 patienter felmedicinerar årligen på grund av det generiska utbytet.

På sajten får besökaren följa patienten Elsa med vanliga åkommor som diabetes, högt blodtryck och högt kolesterolvärde och hur hennes medicinskåp förändras under ett år och alla olika förpackningar hon tvingas hantera.

På webbsidan lanserar apoteksföreningen sin modell för generiskt utbyte som bland annat bygger på att apotekskedjorna ska få ingå avtal med läkemedelsföretagen. Det skulle resultera i bättre tillgänglighet till läkemedel, och patienterna skulle inte tvingas byta förpackning varje gång de ska hämta ut sina mediciner, menar föreningen.