Poäng på läkemedel är olagligt

Kammarrätten har kommit fram till att det inte är förenligt med läkemedelslagen att ett apotek ingår i ett rabattsystem. I det aktuella målet har det gällt rabatter på Kronans droghandel. Men även ICA-Cura har ett liknande system.

20 feb 2012, kl 15:54
0

I och med domen i Kammarätten är det förbjudet för Kronans Droghandel att registrera poäng på Medmera Visa kortet för de läkemedel inom läkemedelsförmånen som apotekskunder hämtar ut på apoteket.
Domen slår fast att det är olagligt att samla poäng på läkemedel som sedan omvandlas till rabatt.
? Kammarrätten har gått på vår linje i sin tolkning, säger Inger Erlandsson, chef för TLV:s apoteksavdelning.

Eftersom det
är Kronans droghandel som betalar Medmera Bank en viss ersättning med en viss procent per genererad poäng är det i praktiken Kronans droghandel som betalar ut rabatten till kunderna, är domstolens slutsats. Och därmed är det i strid med läkemedelslagen.

Ett liknande
fall som gäller ICA-Curas koppling till poängsamlande på kort ligger hos förvaltningsrätten i väntan på Kammarrättens utslag.
Kronans droghandel kan försöka får Kammarrättens utslag prövat i Högsta förvaltningsdomstolen.
? Men vi har ännu inte fattat något beslut, våra jurister håller för tillfället på att tolka domen, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på apotekskedjan.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng