Vill ha rådgivning som en del i vårdkedjan

Sveriges Apoteksförening lanserar tillsammans med Lif en ny folkbildande tjänst där man vill att apotek ska ses som en första del i vårdkedjan.

9 Sep 2016, kl 10:20
1

Sveriges Apoteksförening, i samarbete med Läkemedelsindustriföreningen, Lif, kommer inom ett par veckor att lansera en ny rådgivande kampanj. Den folkbildande tjänsten är tänkt att minska belastningen på vården och öka kunskapen kring förkylningar.

– Vi har sett att det finns ett problem med att folk går till vården i onödan. Den här kampanjen ska ses som en resurs som kan avlasta vården. Förhoppningsvis kan vi även bidra till att minskad antibiotikaanvändning, säger Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening.

Syftet med kampanjen är att öka kunskaperna om förkylning och lyfta apotekens kompetens inom egenvård.

– Det är enkla råd så som vila, drick vatten eller ta en halstablett. En förkylning går inte att behandla men med egenvård kan man lindra symtom. En förkylning går över av sig själv och man behöver inte kontakta vården, säger Johan Wallér.

Sveriges Apoteksförening vill och tror att farmaceuters kompetens gällande egenvård kommer att lyftas.

– Apotek kan ge råd om egenvård eller om det är allvarligare hänvisa till att man bör uppsöka vården. Vi vill få ut informationen att man i första hand ska vända sig till apotek för råd. På så vis blir apotek en första del i vårdkedjan, säger Johan Wallér.

– Apotek är inte enbart läkemedelsrecept eller handelsvaror, det är allt däremellan också med egenvård och råd.

Innehållet bygger på information från bland annat 1177, Folkhälsomyndigheten och Strama.

Kampanjen kommer att pågå till och med 17 mars på alla apotek och på hemsidan radfranapotek.se. Därefter finns inga beslut om vidare kampanjer men det är något som inte är helt främmande.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer