Annons

Kalcium minskar cancerrisk

Kvinnor som får i sig mycket kalcium minskar sin risk att insjukna i
cancer medan män som äter mycket kalcium drabbas mer sällan av cancer i
matsmältningsorgan. Det rapporterar amerikanska forskare i en studie
som publicerats i Archives of Internal Medicine.

24 feb 2009, kl 11:21
1

Tidigare studier som undersökte kopplingen mellan konsumtion av kalcium och cancer har inte visat några entydiga resultat. Den aktuella studien hade det största antalet deltagare hittills och en lång uppföljning.
Forskarna analyserade information om mer än 293 000 män och mer än 198 000 kvinnor som började delta i den amerikanska studien National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study under 1995 eller 1996. Deltagarna fick rapportera hur mycket mjölkprodukter och andra matvaror de åt varje dag. Uppföljningen pågick i 7 år.

Resultaten visade att hög konsumtion av kalcium hos kvinnor kunde kopplas till minskad risk att drabbas av cancer. Både män och kvinnor som åt mycket mjölkprodukter drabbades inte lika ofta av mag- och tarmcancer jämfört med dem som hade låg konsumtion av kalcium. Kvinnor som fick mest kalcium i sig hade 23 procents lägre risk att drabbas av cancer jämfört med de kvinnor som år minst kalcium. Bland studiens kvinnliga deltagare var den högsta dagliga dosen kalcium 1881 milligram och den lägsta 494 milligram. Männen fick som mest 1530 milligram per dag och den lägsta dagliga dosen kalcium var 526 milligram. 1dl mjölk motsvarar ungefär 400 milligram kalcium. Risken att drabbas av cancer i matsmältningsorgan var 16 procent lägre för de män som år mer mjölkprodukter jämfört med dem som år minst kalcium. Konsumtion av kalcium kunde däremot inte koppas till bröst- eller prostatacancer.

Forskarna bakom studien drar slutsatsen att konsumtion av kalcium minskar cancerrisken. Institute of Medicine i USA rekommenderar att äldre äter 1200 milligram kalcium per dag. Den allmänna rekommendationen från Livsmedelsverket i Sverige är 800 milligram kalcium per dag för vuxna, men mängden kalcium en individ behöver kan variera beroende på ålder och kön, enligt Livsmedelsverkets hemsida.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Minskad cancerrisk… för att de dog av hjärt-kärlsjukdom före de fick någon dödlig cancer-form? Åderförkalkning ökar med ökat kalciumintag och därmed stroke, hjärtinfarkt och många andra dödliga hjärt- och kärlsjukdomar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng