IVF tycks inte öka cancerrisk

IVF-behandlingar tycks inte öka risken för bröst-, livmoder- eller äggstockscancer. Men de behandlade kvinnorna bör ändå övervakas anser forskarna.

19 feb 2013, kl 13:13
0

Ägglossningsstimulerande läkemedel, liksom punktering av äggstockar för att plocka ut ägg är behandlingar som forskare misstänkt kan öka kvinnors risk för cancer. Det finns också studier som visat på förhöjda risker för såväl bröstcancer som äggstockscancer, liksom det finns andra som inte visar på någon förhöjd risk.

Den studie som nu publicerats, av amerikanska forskare på israeliska kvinnor, tyder inte på några signifikant ökade risker av IVF-behandling. Forskarna beskriver själva resultatet som lugnande.

I studien följdes drygt 67 000 kvinnor som fått IVF behandling mellan 1994 och 2011 upp i register och jämfördes med närmare 20 000 kvinnor som sökt behandling men inte fått någon.

Totalt hade 1 509 av kvinnorna diagnosticerats för cancer vid halvårskiftet 2011. Forskarana såg inte någon signifikant skillnad för bröst-, livmoder- eller äggstockscancer mellan de två grupperna. Men man såg en viss förhöjd risk, men inte signifikant, av äggstockscancer bland de IVF-behandlade kvinnorna. Risken ökade också med antalet behandlingar.

Forskarna menar att antalet upptäckta fall med äggstockscancer är för få, 45 stycken, för att dra några slutsatser. Liknande resultat har tidigare noterats i en svensk studie och forskarna menade då att de något högre antalet fall kan bero på att äggstockarna hos de infertila kvinnorna i högre grad är dysfunktionella och att det kan förklara skillnaden.

Forskarna till den nya studien beskriver sina resultat som lugnande, riskerna är inte förhöjda vid IVF-behandlingar. Men de understryker också att kvinnor som undergår behandlingen bör följas upp.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng