Annons

Ingen ökad cancerrisk hos IVF-barn

Barn som kommit till efter assisterad befruktning löper inte en högre risk att drabbas av cancer, enligt en stor studie.

8 nov 2013, kl 12:08
0

Annons

Det har tidigare funnits en oro att assisterad befruktning kan öka risken för cancer. En större studie har inte kunnat hitta någon ökad risk hos kvinnor som genomgått IVF-behandling. Nu visar en stor studie att det inte heller finns en ökad risk för cancer hos barn som kommit till genom assisterad befruktning.

Forskarna följde upp totalt 106 013 barn som fötts till följd av assisterad befruktning i Storbritannien mellan 1992 och 2008. De undersökte antalet cancerfall som inträffade före 15 års ålder genom att data från det nationella cancerregistret och jämförde det med cancerfall bland alla brittiska barn. 

Av de barn som tillkommit genom IVF hade 108 drabbats av cancer. I jämförelsegruppen var siffran 110. Forskarna fann ingen ökad risk för de vanligaste cancerformerna hos barn, leukemi, neuroblastom, retinoblastom samt tumörer i njurar eller i det centrala nervsystemet.

Det fanns dock en liten ökad risk för två sällsynta cancerformer, hepatoblastom och rabdomyosarkom. Men den totala risken var mycket liten och forskarna menar att den ökade risken kan bero på något annat än just IVF. 

Studien, som finansierats av Cancer Research UK, har publicerats i tidskriften NEJM. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng