Astrazeneca vann patentstrid

Patentet för Astrazenecas storsäljare Seroquel depot är fortsatt skyddat i USA.

19 feb 2013, kl 12:28
0

Omsättningen för Astrazeneca minskade med 15 procent förra året och minskningen kommer troligen att fortsätta de kommande åren spår företaget, bland annat på grund av patentutgångar.

Men en strid om patent vann företaget när en amerikansk federal domstol slog fast att patentet för det antipsykotiska läkemedlet Seroquel (quetiapine) depottabletter fortsatt gäller. Det är ett av de viktigaste läkemedlen för företaget. När Astrazeneca nyligen redovisade resultatet för 2012, förklarades den minskade försäljningen i USA, 23 procent, främst bero på att Seroquel fått generisk konkurrens. Men den senare versionen, depottabletterna, har alltså kvar sitt patent ytterligare några år. Försäljningen av depotversionen ökade i fjol med fyra procent till cirka 1,5 miljarder dollar globalt, jämfört med året innan.

Domstolen slog fast att fyra företag åsidosatt patentet som löper ut 2017. Bland dessa fyra fanns dock inte ett femte generikaföretag med, Par Pharmaceutical, som enligt uppgift ska ha tecknat en överenskommelse med Astrazeneca om att få släppa en generisk variant i november 2016, strax innan patentet går ut.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng