Annons

IT-problem på Apoteket lösta

Apotekets IT-leverantör Tieto drabbades av ett hårdvarufel i helgen. Många apotek kunde därför inte expediera recept. Flera andra organisationer drabbades också.

28 nov 2011, kl 12:17
2

Annons

På fredagen fick IT-leverantören Tieto problem med ett hårdvarufel. Det drabbade ett femtiotal kunder i Sverige, bland annat Apoteket AB som under flera dagar inte kommit åt de IT-system som används för receptexpediering. På många apotek kunde man därför inte expediera e-recept.

Problemen kvarstod under hela helgen och fortfarande på tisdagen hade ungefär hälften av apoteken problem med att lämna ut receptbelagda läkemedel. På onsdagen var alla problemen lösta.

De drabbade apoteken använde sig av manuella rutiner för att lämna ut recept, men vissa kunder fick vända sig till de andra kedjornas apotek för att få sina läkemedel. Företagets webbplats hade också problem och låg nere hela helgen och måndagen. På tisdagsförmiddagen fick man igång webbplatsen igen.

? Apotekets webbplats fungerar igen och nu kan kunderna beställa sina läkemedel via www.apoteket.se. När det gäller akuta behov av mediciner löser vi det genom våra manuella nödrutiner eller så hänvisar vi kunden till ett närliggande apotek. Om kunden kan vänta erbjuder vi att skicka hem medicinerna, säger Eva Fernvall, varumärkesdirektör i Apoteket, i ett pressmeddelande.

Ingen av de andra apotekskedjorna berördes av IT-problemen men bland annat Vetenskapsrådet, Bilprovningen och Stockholms stad drabbades av Tietos problem. Totalt är ett femtiotal organisationer påverkade av driftstörningar.

Texten är uppdaterad 20111130 kl 11:15

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Apoteket kan inte expediera e-recept på blodförtunnande medicin Waran pga IT-haveri. Bor i glesbygden utan andra Apotek. Hur många Magnecyl ska man ta för att få samma blodförtunnande effekt som 2 st Waran om dagen?

  2. Hej Waran-ödla. Prata med din läkare innan du tar andra läkemedel än Waran för att kontrollera blodets koagulation.