Annons

Överklagande av HPV-vaccin avslås

Förvaltningsdomstolen har avslagit Glaxosmithklines överklagande om att
landstingens upphandling av HPV-vaccin ska göras om. Om det inte blir
några fler överklaganden kan vaccinationerna komma igång redan under
december.

28 nov 2011, kl 11:49
0

Förvaltningsdomstolen i Stockholm ger Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, rätt och beslutet att köpa in Sanofi Pasteur MSD:s vaccin Gardasil står alltså fast.
– Vi tycker naturligtvis att det är väldigt tråkigt, och det var inte vad vi förväntade oss. Vi kommer att analysera domen noggrant och ganska omgående kommer vi att ta ställning till om vi ska begära prövningstillstånd i kammarrätten, säger Johan Thor, kommersiell direktör vid GSK.

GSK har rätt att överklaga till högre instans inom tio dagar, om man inte gör det kan vaccinationerna komma igång efter den 5 december.
  Vår förhoppning är nu att GSK inte fördröjer tiden innan vaccinationerna kan starta genom ett sådant överklagande, utan att man tar sitt ansvar och ser till befolkningens bästa, säger Göran Stiernstedt, avdelningschef för vård och omsorg på SKL, i ett pressmeddelande.

Många landsting har redan påbörjat vaccinationerna eftersom man inte kunnat vänta på förvaltningsdomstolens beslut. Den första upphandlingen för ett nationellt vaccin mot HPV påbörjades redan i december 2009. GSK:s vaccin Cervarix vann den första upphandlingen, men efter flera överklaganden beslutas det att upphandlingen ska göras om. I september i år meddelas det att SP MSD:s vaccin Gardasil vunnit den omgjorda upphandlingen. Gardasils skydd mot kondylom blev avgörande. GSK motiverade sin överklagan med att Cervarix ger ett bättre skydd mot livmoderhalscancer och att upphandlingen inte tagit hänsyn till detta.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng