Annons
Injektioner gav bättre hiv-skydd än tabletter
Foto: NAIAD.

Injektioner gav bättre hiv-skydd än tabletter

Preexpositionsprofylax, Prep, i form av injektioner kan bli ett alternativ till dagens tablettbehandling.

16 aug 2021, kl 11:43
0

Preexpositionsprofylax, Prep, är förebyggande behandling för att minska risken att bli hiv-smittad för personer med riskbeteende. Vanligen används tablettbehandling med läkemedel med de aktiva substanserna emtricitabin och tenofovirdisoproxil (i Sverige preparatet Truvada och dess generika).

I en ny internationell studie såg forskare att skyddseffekten blev bättre när denna behandling ersattes av injektioner med ett anti-hiv-läkemedel. Studien är publicerad i New England journal of medicine.

Vill utveckla enklare Prep

Trots Prep och andra förebyggande åtgärder smittas fortfarande varje dag tusentals personer med hiv runt om i världen. Ett problem med nuvarande Prep-strategi är att den kräver god följsamhet till den förskrivna tablettbehandlingen, skriver forskarna bakom den aktuella studien. De menar att långverkande förebyggande behandling som inte kräver att man tar en tablett varje dag skulle kunna fungera bättre för många och därmed minska hiv-spridningen.

I den placebokontrollerade, dubbelblinda fas IIb-III-studien prövade forskarna att ersätta tablettbehandlingen med långverkande intramuskulära injektioner med anti-hiv-läkemedlet cabotegravir var åttonde vecka.

Studien genomfördes mellan december 2016 och mars 2020 i USA, Latinamerika, Asien och Afrika. De sammanlagt 4 566 deltagarna var hiv-negativa personer som biologiskt var födda som män och som hade sex med män. Forskarna jämförde säkerhet och effekt hos injektionsbehandling med cabotegravir med vanlig tablettbehandling med emtricitabin och tenofovirdisoproxil.

Skyddade bättre

Deltagarna randomiserades så att hälften fick cabotegravirinjektioner och placebotabletter och hälften tvärtom fick placeboinjektioner och riktiga tabletter. Forskarna följde deltagarna under 153 veckor. Det primära utfallsmåttet var konstaterad hiv-infektion.

Resultatet visade att risken för att bli hiv-smittad var 66 procent lägre i cabotegravir-gruppen än i gruppen som fick tablettbehandling. I cabotegravir-gruppen blev totalt 13 personer hiv-smittade trots behandling vilket motsvarar en incidens på 0,41 per 100 personår. I kontrollgruppen blev 39 smittade trots behandlingen, vilket ger en incidens på 1,22 per 100 personår.

Forskarna framhåller att cabotegravir-injektionerna gav ett bättre skydd än standardbehandlingen och att en studie med liknande upplägg bland kvinnor i Afrika fått stoppas i förtid för att det syntes så stor effektskillnad till injektionernas fördel. De vanligaste biverkningarna av injektionerna var reaktioner på injektionsstället, inga allvarliga säkerhetsproblem rapporterades under studien.

Inom förmånen i Sverige sedan 2018

I Sverige beräknas omkring 500 personer kunna ha nytta av Prep för att minska sin hiv-risk. Det bedömde NT-rådet – regionernas gemensamma organ för införande av nya terapier – 2018. Det handlar om en liten grupp av främst män som har sex med män under riskabla former. Exempelvis oskyddat sex i länder med hög hiv-förekomst och sex i samband med droger.

Hiv-negativa sexpartners till personer som lever med hiv i vårt land behöver däremot normalt inget sådant skydd. Detta eftersom nästan alla med känd hiv i Sverige står på virusdämpande behandling som gör smittrisken försumbar.

Som Läkemedelsvärlden rapporterade gav NT-rådet 2018 regionerna klartecken för att förskriva Prep i form av tabletter med emtricitabin och tenofovirdisoproxil. Behandlingen förskrivs inom läkemedelsförmånen och är ett komplement till bland annat information och rådgivning om säkert sex.