Inhalerat vaccin mot mjältbrand verksamt i djurförsök

Amerikanska forskare har tagit fram ett vaccin i pulverform som har kunnat skydda försöksdjur mot den dödligaste formen av mjältbrand.

25 aug 2004, kl 11:50
0

Annons

Det inhalerade vaccinet har tagits fram i samarbete mellan forskare vid den amerikanska armén och BD Technologies. Vaccinet var i djurförsök lika effektivt som de idag använda vaccinerna avsedda för injektion.
Mjältbrand betraktas idag som ett av de största hoten för biologisk terrorism. Sjukdomen kan behandlas med antibiotika men den form av mjältbrand som kallas lungantrax har skördat flera dödsoffer i USA.
Konventionellt antraxvaccin ges i serier över flera månader och därför söker man efter ett vaccin som är lättare att administrera. Forskarna räknar med att det inhalerade vaccinet kan testas på människa inom två till tre år. Vaccinet presenterades nyligen vid en konferens i USA.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng