Annons

Inget samband mellan Gardasil och krampanfall

EMEA finner det inte troligt att Gardasil var anledningen till att två
spanska flickor fick epileptiska krampanfall kort efter vaccination.
Bedömningen är att vaccinering kan fortsätta som tidigare.

20 feb 2009, kl 12:02
0

Annons

De två spanska flickorna hade vaccinerats med vaccin ur samma tillverkningssats vilket riktade misstankar mot någon form av fel på just den. Efter att ha tittat på all tillängliga data anser EMEA att det är osannolikt att det var vaccinet som orsakade krampanfallen.  EMEA har ändå begärt att det marknadsförande företaget Sanofi Pasteur MSD gör en fullständig analys av den aktuella tillverkningssatsen. Den aktuella satsen har inte distribuerats i Sverige.   

Gardasil godkändes inom EU 2006 som vaccin mot humant papillomvirus och är indicerat som skydd mot uppkomst av livmoderhalscancer. Hittills har ungefär 3 miljoner flickor i EU vaccinerats med Gardasil. Vid sitt möte på torsdagen beslöt EMEA:s rågivande kommitté CHMP att fortsätta rekommendationerna för vaccinering med Gardasil som tidigare.

Vid mötet bestämde CHMP också att ändra rekommendationerna för blodtrycksmedlet Rasilez (aliskiren). Biverkningsinformationen ska förstärkas med ett tillägg om att det inte bör användas av patienter med angioödem, svullnad i vävnaden under huden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng