Inget prövningstillstånd för Pradaxa

Läkemedelsverkets beslut att förbjuda ett pressmeddelande om Pradaxa ska inte prövas i högsta instans.

18 jun 2014, kl 15:35
0

Högsta förvaltningsdomstolen har sagt nej till att pröva om det var rätt av Läkemedelsverket att förbjuda Boehringer Ingelheims pressmeddelande om Pradaxa.

Våren 2011 gick Boehringer Ingelheim ut med ett pressmeddelande om att man sökt lägre pris för Pradaxa. Läkemedelsverket ansåg att det var marknadsföring, riktade sig mot allmänheten och därför stred mot läkemedelslagen.
Ärendet har vandrat genom instanserna som alla gått på Läkemedelsverkets linje. Rätterna gjorde bedömningen att pressmeddelandet var att betrakta som marknadsföring och att journalister är allmänhet, eftersom de inte har förskrivningsrätt eller rätt att lämna ut läkemedel.

Företaget har stötts av branschföreningen Lif när man sökt om prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen. Argumentet att driva det vidare har främst varit att frågan om journalister ska betraktas som allmänhet i det här sammanhanget är en principiellt viktigt. Det ansåg dock inte Högsta förvaltningsdomstolen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng