Gardasil godkänt mot analcancer

Nu får HPV-vaccinet Gardasil användas även för att förebygga analcancer i Europa.

19 jun 2014, kl 07:03
0

Annons

EU-kommissionen har godkänt Sanofi Pasteur MSDs HPV-vaccin Gardasil som förebyggande behandling av analcancer och för förstadier av cancerformen. Indikationen gäller för både kvinnor och män.

Drygt 6 800 personer i Europa drabbas varje år av analcancer. I Sverige får cirka 150 personer cancerformen varje år, en tredjedel av dem är män. Gardasil skyddar mot HPV-typerna 16 och 18, vilket tros orsaka 75-80 procent av alla analcancerfall, enligt Sanofi Pasteur MSD. 

Gardasil är sedan tidigare godkänt som förebyggande behandling och vid förstadier till livmoderhalscancer. Vaccinet ges i tvådosschema, men gavs tidigare som tre doser.

HPV-vaccinering ingår i det svenska allmänna vaccinationsprogrammet för flickor som skydd mot cellförändringar som kan orsaka livmoderhalscancer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng