Fel med extrapengar till dosföretag

Förvaltningsdomstolen i Göteborg har ogiltigförklarat två avtal mellan Apotekstjänst och Västra Götalandsregionen.

19 jun 2014, kl 07:09
0

Foto: iStockphoto

Det nya dosföretaget Apotekstjänst tog över dosleveranserna i bland annat Västra Götalandsregionen i somras. Företaget drabbades av ekonomiska problem, vilket ledde till att VGR gjorde en förskottsbetalning på 21,5 miljoner kronor till Apotekstjänst. Dessutom skrev parterna på ett annat avtal som innebar att Apotekstjänst fick mer ersättning än vad som hade bestämts i upphandlingsavtalet.

Apoteket AB ansåg att det rörde sig om en otillåten direktupphandling och ville därför att förvaltningsdomstolen i Göteborg skulle pröva ärendet. VGR menade å andra sidan att man var tvungen att säkerställa dosleveranserna och hänvisade till ett undantag från konkurrensregler i EU-fördraget.

Men förvaltningsdomstolen håller inte med Västra Götalandsregionen utan ogiltigförklarar de två avtalen regionen tecknat med Apotekstjänst. Enligt domen handlar både förskottsavtalet och tilläggsavtalet om otillåtna direktupphandlingar. Förvaltningsdomstolen har gjort bedömningen att det inte var så bråttom att man inte kunde avvakta annonsering och att det inte heller förelåg någon tvingande hänsyn till ett allmänintresse.

Domen innebär att Apotekstjänst är skyldig att leverera dosläkemedel till patienterna enligt vad det står i det ursprungliga avtalet. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng