Ingen skillnad mot placebo

Patienter med hepatocellulär cancer levde inte längre när de behandlades med Lillys ramucirumab istället för placebo.

12 jun 2014, kl 10:17
0

För någon månad sedan godkände amerikanska FDA Lillys Cyramza, ramucirumab, mot framskriden magsäckscancer. Nyligen presenterade företaget en studie på läkemedlet som behandling mot icke-småcellig lungcancer, där behandlingen förlängde överlevnaden med bara drygt en månad jämfört med placebo.

Nu har ännu en studie presenterats kring ramucirumab. I fas III-studien REACH randomiserades 565 patienter med hepatocellulär cancer, HCC, till behandling med antingen ramucirumab eller placebo. Alla patienter hade tidigare behandlats med Nexavar, sorafenib. Det främsta effektmåttet var total överlevnad, därefter mättes progressionsfri överlevnad, total svarsfrekvens, tid till försämring och säkerhet.

Men behandling med ramucirumab gav ingen statistiskt säkerställd ökning av den totala överlevnaden. Lilly menar i ett pressmeddelande att man ändå såg effekt av läkemedlet, särskilt hos vissa subgrupper. Nu planerar företaget att diskutera resultaten med berörda myndigheter.

Lilly påpekar även att levercancer är mycket svårbehandlat och att ingen fas III-studie har hittills förbättrat överlevnaden i en studie på andra linjens behandling.

Ramucirumab är en VEGF-hämmare.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng