Antibiotikum mot tarminfektioner subventioneras

Dificlir, som används för behandling av tarminfektioner, ingår nu i högkostnadsskyddet för patienter med svåra besvär.

12 jun 2014, kl 11:19
0

Foto: iStockphoto

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har beslutat att Dificlir, fidaxomicin, ska ingå i högkostnadsskyddet med en begränsning. Beslutet gäller från och med den 29 maj.

Dificlir är ett antibiotikum som används för att behandla bakterien Clostridium difficile. Bakterien kan finnas naturligt i tarmen, men när den normala tarmfloran rubbas kan bakterien växa till och orsaka en allvarlig inflammation, Clostridium difficile-infektion, CDI.

Förekomsten av CDI har ökat under de senaste åren, särskilt bland äldre patienter. CDI kan leda till lindriga diarréer men också till en mer svårartad variant med hög feber och blodiga diarréer. Den allvarligaste varianten kan vara livshotande. Det är vanligt med återfall vid Clostridium difficile-infektion. CDI behandlas med antibiotika, i första hand metronidazol eller vankomycin. Sedan Dificlir godkändes ingår även det preparatet i europeiska behandlingsriktlinjer för CDI.

TLV menar att företagets hälsoekonomiska analys antyder att den högre kostnaden för Dificlir jämfört med vankomycin vägs upp av besparingar av andra vårdkostnader. Trots en hög osäkerhet kring patienternas livskvalitet så tycker TLV att kostnaden per kvalitetsjusterat levnadsår är måttlig.

Men TLV beviljar inte generell subvention eftersom myndigheten inte anser att företaget visat att preparatet är kostnadseffektivt för alla patienter. Subventionen är därför begränsad för patienter med ett första fall av svår Clostridium difficile-infektion och för patienter med ett första återfall av svår CDI.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng