Imbruvica godkänt i EU mot blodcancrar

Första läkemedlet i klassen BTK-hämmare godkänt mot annars svårbehandlade men ovanliga blodcancrar.

23 okt 2014, kl 08:38
0

Foto: IstockPhoto

EU-kommissionen har godkänt Imbruvica, ibrutinib, för att behandla behandlingsresistent eller återkommande mantelcellslymfom, MCL. Medlet får också användas till patienter med kronisk lymfatisk leukemi, KLL, som redan fått någon form av behandling. Läkemedlet är även godkänt till KLL-patienter som har en genetisk variant som gör att deras leukemi är extra svår att behandla.

Ungefär 500 personer i Sverige får KLL varje år och medelåldern bland dessa är 70 år. Överlevnaden varierar mycket men sjukdomen framskrider hos de flesta som då får allt färre behandlingsmöjligheter.
MCL är en aggressiv blodcancer som drabbar B-celler och varje år insjuknar ungefär 80 personer i Sverige. Medelöverlevnadstiden är tre till fyra år.

Imbruvica är en BTK-hämmare som blockerar Brutons tyrosinkinas. Genom att medlet binder till BTK i maligna B-celler så dör dessa och antalet cancerceller minskar. Dessutom bromsas försämringen av cancern. Medicinen tas som en kapsel en gång om dagen.
−  MCL och KLL är B-cellmaligniteter där patienterna har hittills haft få behandlingsalternativ och ofta fått svåra biverkningar av behandlingen. Med Imbruvica kan dessa svårbehandlade patienter få möjlighet att både leva längre och må bättre under behandlingstiden eftersom läkemedlet generellt tolereras väl och kan tas av patienten i hemmet, säger Kristina Sandström, Nordic Medical Affairs Director hos Janssen, i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng