Ilska kan utlösa hjärtinfarkt

ONSET-studien i Stockholm visar att kraftig ilska medför en 16 gånger högre risk för hjärtinfarkt jämfört med om man inte får ett utbrott. Med kraftig ilska menas exempelvis ?knutna nävar eller hopbitna tänder?. I studien har man gjort tankeexperimentet att risken att insjukna i hjärtinfarkt är ca 0,35 per miljon persontimmar i åldern 45 till […]

18 jul 2002, kl 21:49
0

ONSET-studien i Stockholm visar att kraftig ilska medför en 16 gånger högre risk för hjärtinfarkt jämfört med om man inte får ett utbrott. Med kraftig ilska menas exempelvis ?knutna nävar eller hopbitna tänder?. I studien har man gjort tankeexperimentet att risken att insjukna i hjärtinfarkt är ca 0,35 per miljon persontimmar i åldern 45 till 70 år. Om man följer 3 miljoner personer under en timme så kommer en individ att drabbas av hjärtinfarkt. Får alla ett utbrott av ilska i början av den timmen så skulle i stället 16 individer insjukna.
Men det betyder inte att man ska undvika att bli arg, lyder den något motsägelsefulla slutsatser av studien. Aggressionshämmade individer tycks löpa extra stor risk att drabbas av hjärtinfarkt när de väl blir arga.