Var fjärde patient med hjärtinfarkt hade diabetes

Varje år vårdas cirka 6 000 diabetiker för hjärtinfarkt på sjukhus i Sverige. Det är en fjärdedel av samtliga infarktpatienter. Som en jämförelse har 3?4 procent av hela befolkningen diabetes. I åldrarna över 70 år har minst 10 procent diabetes.Hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken hos diabetiker och dödligheten i det akuta skedet är dubblerad jämfört […]

18 jul 2002, kl 21:49
0

Annons

Varje år vårdas cirka 6 000 diabetiker för hjärtinfarkt på sjukhus i Sverige. Det är en fjärdedel av samtliga infarktpatienter. Som en jämförelse har 3?4 procent av hela befolkningen diabetes. I åldrarna över 70 år har minst 10 procent diabetes.
Hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken hos diabetiker och dödligheten i det akuta skedet är dubblerad jämfört med ickediabetiker. Risken för en ny infarkt är större och långtidsprognosen sämre.
I en studie av Åke Tenerz, diabetolog, och Göran Nilsson, kardiolog, som presenterades på läkarstämman ingick samtliga infarktpatienter på Centrallasarettet  i Västerås under ett år.
Av 314 patienter hade 68 en sedan tidigare känd diabetes. Dessutom hade 11 patienter diabetes, något som dia-gnostiserades under vården.
Rapportförfattarna betonar vikten av samarbete mellan kardiologer och diabetologer för att ge bästa möjliga behandling för den aktuella patientgruppen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng