Annons
Hungrig apotekare ny chef för Läkemedelsakademin
Maria Mårfält är ny verksamhetschef för Läkemedelsakademin. Foto: Ingrid Helander.

Hungrig apotekare ny chef för Läkemedelsakademin

Maria Mårfält är ny verksamhetschef för Apotekarsocietetens utbildningsverksamhet.

15 aug 2019, kl 11:20
0

Annons

Maria Mårfält är utbildad apotekare vid Uppsala universitet och har sedan examen i början av 1980-talet arbetat inom såväl läkemedelsindustrin som apoteksvärlden. Närmast kommer hon från tjänsten som kommunikationsansvarig på Apoteksgruppen, men är sedan i går onsdag ny verksamhetschef för Läkemedelsakademin, Apotekarsocietetens utbildningsverksamhet.

– Det ska bli både roligt och spännande att arbeta med läkemedelsområdet ur ett bredare perspektiv än bara apotek, säger Maria Mårfält. Jag ser också fram emot att arbeta i den spännande organisation som Apotekarsocieteten är med dess breda nätverk.

Maria Mårfält har tidigare arbetat med marknadsföring i många olika roller inom läkemedelsindustrin, och inte minst varit med om att genomföra omregleringen av apoteksmarknaden i praktiken. Detta i och med uppbyggandet av serviceorganisationen Apoteksgruppen som hanterade utförsäljningen av ungefär 150 av Apoteket AB:s apotek.

På Apoteksgruppen har Maria Mårfält arbetat som bland annat regionchef, marknadschef och nu senast som kommunikationschef.

Hur kan dina tidigare erfarenheter bidra i din tjänst som verksamhetschef för Läkemedelsakademin?
– Jag tror att det är en fördel att jag har en mångårig erfarenhet av arbete inom både läkemedelsindustrin och apoteksvärlden. Dessutom tycker jag det är roligt att jobba med kunder och försöka ta reda på deras behov och ta fram lösningar – oavsett om det handlar om utbildningar eller något annat.

Utbildningsområdet är heller inget nytt för Maria Mårfält då hon tidigare i sin yrkeskarriär var ansvarig för Apoteksakademin, som stod för kompetensutvecklingen inom Apoteket AB innan omregleringen.

– Jag brinner för kompetensutveckling, och kompetensutveckling kan vara väldigt brett. Det handlar inte bara om enskilda kurser utan man måste förkovra sig hela tiden. Det kan göras med utbildningar men också genom att prata och diskutera med kollegor och andra. Med tanke på utvecklingen inom apoteksområdet med lägre personaltäthet gäller det att hitta nya former för kompetensutveckling. Där är e-utbildningar ett bra alternativ då man också kan göra utbildningarna interaktiva och mer effektiva och roliga.

Maria Mårfält slår också ett slag för det fysiska mötet, och inte bara med den egna professionen.

– Mötet mellan människor går inte att ersätta digitalt. Det är viktigt att träffas, diskutera och dela erfarenheter. Inom apotek ser man en viktig del av läkemedelsanvändningen och träffar kunderna, men kunskap om läkemedel finns på många andra håll, inom sjukvården inte minst. Även här ser jag att Läkemedelsakademin och Apotekarsocieteten har en viktig roll att fylla.

När Maria Mårfält inte arbetar ägnar hon sig gärna åt musik och sång. Inte alldeles oväntat då hon är väl bekant med kvarteren runt sin nya arbetsplats på Wallingatan i Stockholm sedan skoltiden på Adolf Fredriks musikskola.

– Musik och sång är viktigt för mig och jag sjunger i en kyrkokör. Jag gillar också att röra på mig och spelar lite halvtaskig golf (26 i hcp, reds. anm.).

Förutom ovanstående är mat och dryck stora intressen – både att äta och att laga.

– Jag är lite extra förtjust i det italienska köket, säger Maria Mårfält.

Vad blir då det första Maria Mårfält tar sig an som ny verksamhetschef för Läkemedelsakademin?

– Jag ser fram emot att lära känna organisationen och de personer jag ska arbeta med och sätta mig in i de aktiviteter som är på gång. Jag är hungrig på att lära mig mer för att sedan se vad vi kan skruva på för att om möjligt göra saker ännu bättre.