Han får akademiprofessur för hjärnforskning
Sten Linnarsson. Foto: Ulf Sirborn

Han får akademiprofessur för hjärnforskning

Kungliga vetenskapsakademien tilldelar hjärnforskaren Sten Linnarsson ett anslag på tio miljoner kronor.

15 aug 2019, kl 09:41
0

Kungliga vetenskapsakademien har beslutat att Torsten Söderbergs akademiprofessur i medicin för 2019 ska gå till professor Sten Linnarsson, hjärnforskare vid Karolinska institutet. Akademiprofessuren innebär ett anslag på tio miljoner kronor under fem år.

Sten Linnarssons grundläggande forskning syftar till att på molekylär nivå förstå hur hjärnan utvecklas, från det befruktade ägget och framåt i livet. Han och hans forskargrupp arbetar för närvarande med att skapa en detaljerad karta över den mänskliga hjärnan efter att tidigare ha forskat på hjärnan hos möss.

– Nu studerar vi människohjärnans utveckling i stället och det är mycket svårare. Men med hjälp av nya metoder kan vi ta ut en cell och mäta genaktiviteten hos den. Sedan försöker vi förstå hur cellerna ändrar sig och mognar, säger han i ett pressmeddelande.

En målsättning är att skapa en matematisk modell som kan förutse när olika förändringar i genaktiviteten normalt inträffar. Nästa steg blir att kunna förutsäga konsekvenserna av eventuella avvikelser från den normala utvecklingen. Många psykiska sjukdomar, som autism och schizofreni, misstänks hänga ihop med onormala förändringar under hjärnans utveckling.

– Det behövs en detaljerad karta över hjärnan för att sedan kunna gå vidare och förstå vad det är som går fel vid olika former av sjukdomsförlopp, säger Sten Linnarsson.

– En av de saker vi vill göra framöver är att använda mikroskopi för att studera ett litet utsnitt, en vävnadsbit, ur hjärnan och följa hur cellerna mognar, rör sig och interagerar med varandra under en viss tid.

Sten Linnarsson är professor i molekylär systembiologi vid Karolinska Institutet. År 2015 fick han ta emot Erik K Fernströms pris. Sedan 2017 sitter han även med i Nobelförsamlingen för medicinpriset vid Karolinska institutet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng