Hpv-vaccin begränsas i högkostnadsskyddet

Hpv-vaccin begränsas i högkostnadsskyddet

Nytt vaccinationsprogram innebär att hpv-vaccinet Gardasil subventioneras till mindre patientgrupp.

3 maj 2017, kl 09:00
0

Annons

Från och med den 21 april subventioneras vaccinet Gardasil, som skyddar mot fyra stammar av humant papillomvirus, endast för patientgruppen kvinnor mellan 18 och 26 år, meddelar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket TLV. Tidigare gällde förmånen från och med 13 års ålder.

Anledningen är Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer för barnvaccinationsprogrammet som trädde i kraft i juni förra året. Enligt dem ska alla kvinnor upp till 18 år erbjudas kompletterande vaccin mot hpv. Innan dess erbjöds flickor i årskurs 5 och 6 vaccinet, men med de nya reglerna utökas alltså möjligheten för unga kvinnor att få vaccinet.

Enligt förmånslagen får ett receptbelagt läkemedel mot en smittsam sjukdom inte ingå i läkemedelsförmånen om sjukdomen omfattas av ett nationellt vaccinationsprogram. Med de nya föreskrifterna från Folkhälsomyndigheten anses kvinnor upp till 18 år vara omfattade av ett sådant program och subventionen gäller därför endast kvinnor mellan 18 och 26 år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng