Hopp om nya blodfettssänkare

En handfull läkemedelsföretag tror nu på en ny klass läkemedel som det nya vapnet mot hjärtkärlsjukdomar.

29 aug 2011, kl 12:40
2

Forskare och branschanalytiker hoppas nu på att en ny kolesterolsänkare kan vara på väg. Den fungerar genom att blockera ett protein, PCSK9, vars funktion är att bevara nivåerna av LDL-kolesterolet i blodet.

Bioteknikföretaget Regeneron håller nu på att tillsammans med Sanofi utveckla ett läkemedel som ska sänka LDL-nivåerna radikalt, rapporterar nyhetsbyrån Reuter.
Andra företag till exempel Amgen, Merck och Bristol-Myers Squibb ska vara samma idé på spåren. Även om Regenerons försök hittills inte visat på några allvarliga biverkningar med sin nya läkemedelskandidat behövs flera och större studier för att utesluta till exempel toxicitet eller förhöjt blodtryck som gjort att tidigare lovande hjärtläkemedel, som Pfizers torcetrapib fått skrotas.

Den nya kandidaten
är tänkt att injiceras en gång i månaden. Senare i år väntas resultatet från större studier.
Oberoende analytiker som inte är involverade i forskningen säger till Reuters att det kan vara en ny behandling som håller på att ta form, men varnar samtidigt för oväntade säkerhetsproblem.

Även läkemedelsföretaget
Roche har med anledning av den europeiska kardiologkonferensen i Paris berättat om en ny kolesterolsänkare som ska höja det goda HDL-kolesterolet utan att också blodtrycket höjs. Men också här handlar det om för små studier, för att veta om kandidaten håller hela vägen.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Varför inte använda den gamla beprövade Niacinsyran för att
    sänka blodfetter! Har själv använt detsamma i tre månader
    för att komma till rätta med min diabetes2. Vilket har gett
    resultat att jag inte behöver Metforminet längre.