Annons
Hon leder arbetet mot falska läkemedel
Kristina von Sydow.

Hon leder arbetet mot falska läkemedel

Kristina von Sydow är ny vd för organisationen E-vis och leder det svenska arbetet med spårbarhet för läkemedel.

8 jan 2019, kl 09:38
0

Annons

Från och med den 9 februari ska, enligt ett EU-direktiv, i stort sett alla förpackningar till nytillverkade receptbelagda läkemedel i EU kunna spåras, något som Läkemedelsvärlden rapporterat om tidigare. Syftet med spårbarheten är att förhindra att förfalskade läkemedel når patienterna via den legala distributionskedjan, det vill säga inom vård och omsorg samt via apotek.

Arbetet med de tekniska system och samarbeten som krävs för detta pågår nu för fullt, både på EU-nivå och nationellt. Arbetet i Sverige leds av organisationen E-vis, som står för E-verifikation i Sverige.

Från och med den 1 januari heter organisationens vd Kristina von Sydow. Som vd är Kristina von Sydow ansvarig för införandet av den svenska delen av spårbargetssystemet.

– Det här systemet är något helt nytt. Det kräver att intressenterna litar på varandra och samarbetar, säger Kristina von Sydow, i ett pressmeddelande.

Spårbarheten nås genom att alla läkemedel som tillverkas från och med den 9 februari måste förses med en unik 2D-kod, samt ha en säkerhetsförsegling. Varje förpacknings kod laddas upp i en gemensam EU-databas där den kan kontrolleras och bekräftas under hela förpackningens livscykel, fram till utlämnande på apotek eller användning i hälso- och sjukvården.

– När systemet är aktiverat och fullt ut implementerat kommer, bara i Sverige, över 100 miljoner förpackningar varje år märkas med en säkerhetsförsegling och en unik 2D-kod, säger Kristina von Sydow.

Kristina von Sydow har tidigare arbetat med olika e-hälso- och läkemedelsinformationssystem, senast på läkemedelsföretaget MSD. Hon har tidigare även arbetat som affärsutvecklare och ansvarig för e-hälsofrågor på Läkemedelsindustriföreningen, Lif, samt som chef för Fass.