Annons
VILL HA TUFFARE TAG MOT FEJKMEDICINER
Debattörer kräver hårdare kamp mot falska läkemedel
Foto: Istock

Debattörer kräver hårdare kamp mot falska läkemedel

Regeringens senaste läkemedelsutredning löser inte problemet med falska läkemedel. Nya åtgärder krävs.

17 sep 2024, kl 11:30
0

Annons
Johan Wallér Foto: Sveriges Apoteksförening

Johan Wallér
Foto: Sveriges Apoteksförening

Kristina von Sydow Foto: E-verifikation i Sverige

Kristina von Sydow
Foto: E-verifikation i Sverige

Andreas Rosenlund Foto: Läkemedelshandlarna

Andreas Rosenlund
Foto: Läkemedelshandlarna

”Stärk kampen mot falska läkemedel.” Det skriver sex branschföreträdare i en gemensam debattartikel i Dagens medicin.

Debattörerna är Kristina von Sydow, vd för E-verifikation i Sverige, Karolina Antonov, tillförordnad vd för Läkemedelsindustriföreningen, Johan Wallér, vd för Sveriges apoteksförening och Kenneth Nyblom, vd för Föreningen generiska läkemedel och biosimilarer, Andreas Rosenlund, vd för Läkemedelshandlarna och Nicklas Widding som är representant för Läkemedelsdistributörsföreningen.

De välkomnar regeringens nytillsatta utredning som ska motverka felaktiga läkemedelsförskrivningar, oseriösa aktörer samt lämna förslag på bättre kontroll och tillsyn.

Men det är ofta falska nätapotek som säljer hälsofarliga falska läkemedel.

Regeringens nya utredning löser därför inte problemet med falska läkemedel. ”Samtidigt kvarstår behovet av kraftfulla åtgärder” skriver debattörerna.

Kräver stor insats mot falska läkemedel

Debattörerna vill ha en stor samhällsinsats mot falska läkemedel:

* Ett helhetsgrepp där läkemedelsmyndigheter, branschens aktörer och rättsvårdande myndigheter samverkar kring relevanta och kraftfulla motåtgärder.

* Falska nätapotek som riktar sig till svenska patienter måste regelmässigt och snabbt kunna stängas ner.

* Skyndsamt initiativ från regeringen till en fördjupad kartläggning av hur vanligt det är att svenskar köper läkemedel utanför den legala handeln.

* Det kan behövas en stor nationell upplysningskampanj om de stora hälsoriskerna med att köpa falska läkemedel. Den ska också öka kunskapen om att bara handla från apotek med den godkända apotekssymbolen.

Falska läkemedel mot fetma

Förfalskade läkemedel tillverkar man över hela världen. Framförallt är det falska nätapotek som säljer förfalskningarna. Ibland liknar förpackningen den riktiga. Syftet är då att förfalskningen tar sig in i lagliga försäljningskedjor.

Samtidigt är falska läkemedel ett stort globalt problem och ett ett betydande hot mot liv och hälsa. För kriminella organisationer är det en miljardindustri.

På den afrikanska kontinenten beräknar man att 10 procent av alla läkemedel är förfalskningar. Det orsakar hundratusentals dödsfall varje år, enligt världshälsoorganisationen WHO.

Kriminella i Europa och USA riktar in sig på läkemedel med stor efterfrågan, som läkemedel mot impotens och mot fetma.

Köper Ozempic på svarta marknaden

Bristen på GLP-1-hämmare som semaglutid, använt mot diabetes typ 2 och fetma, har lett till en snabbt växande svart marknad. Debattörerna lyfter fram SVT:s Uppdrag gransknings reportage som ett tydligt exempel. Reportagen visar hur reportern Erik Galli enkelt både lyckas få Ozempic (semaglutid) utskrivet av nätläkare och samt kommer över medicin från svarta marknaden.

Visst kämpar man emot. Debattartikeln nämner exempelvis operation Pangea, ett årligt  internationellt samarbete. Interpol samordnar satsningen tillsammans med nationella läkemedelsmyndigheter, tull och polis.

Förra året beslagtogs mängder av falska läkemedel, fabriker stängdes och 1 300 falska nätapotek stängdes ned. Men det är en ojämn kamp, skriver debattörerna.

Kriminella organisationer hittar ständigt nya producenter. Nya falska nätapotek öppnar snabbt.

E-verifikation skydd mot falska läkemedel

Falska diabetesläkemedel tog sig in i hos grossister i Tyskland och Österrike förra året. Men man avslöjar bluffen när förpackningarna scannas i andra medlemsländer.

Enligt debattörerna är Sverige mer skyddat, bland annat eftersom vi har genomfört e-verifikation fullt ut. Varje förpackning har en unik kod. När man lämnar ut läkemedlet till patienten scannar man av koden. Koden stämmer man då av mot en europeisk databas.

Varje dag sker omkring en miljon transaktioner i det svenska systemet. Inte en enda falsk förpackning har upptäckts i Sverige hittills.

Vet inte hur vanligt det är

Samtidigt köper stadigt allt fler svenskar sina läkemedel via nätet, framförallt via godkända apotek. Men kunskapen brister om hur vanligt det är med illegal handel med falska läkemedel är.

Förra året gjorde Läkemedelsverket en undersökning om läkemedelsköp på internet, som Läkemedelsvärlden rapporterade om. Den visar att 1 procent av de 1 000 tillfrågade hade köpt läkemedel via internet, utan recept, från ett icke godkänt nätapotek.