Högt blodtryck en stor riskfaktor trots behandling

Risken att dö av hjärtinfarkt eller att insjukna i stroke är dubbelt så stor hos medelsålders män med högt blodtryck jämfört med män som har normalt blodtryck, trots att det höga blodtrycket behandlades.

24 maj 2007, kl 12:31
0

Annons

Resultaten som presenteras i en avhandling från Sahlgrenska akademin grundar sig på en undersökning gjord i början av 1970-talet. Då undersöktes 7500 män mellan 47 och 54 år i Göteborg. De 750 män som hade högt blodtryck fick efter undersökningen behandling vid blodtrycksmottagningen vid Sahlgrenska sjukhuset.

Männens hälsa jämfördes 25 år senare, och det visade sig då att dubbelt så många i gruppen med högt blodtryck hade avlidit i hjärtinfarkt och dubbelt så många hade insjuknat i stroke.

Enligt forskaren Torbjörn Almgren kan en orsak vara att män med högt blodtryck också i mycket högre utsträckning drabbas av diabetes typ 2, som i sig ytterligare förhöjer risken att drabbas av hjärtinfarkt och stroke med drygt 60 procent.
– Våra resultat manar till ännu större ansträngning när det gäller behandling för dessa patienter, säger Torbjörn Almgren i ett pressmeddelande.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng