Annons

Höga bötesbelopp för läkemedelsbolagen

Läkemedelsföretagen har hittills i år betalat 6,6 miljarder dollar, cirka 40 miljarder kronor, i skadestånd, böter och viten, enligt en ny rapport från lobbygruppen Public Citizen.

28 sep 2012, kl 12:19
0

Det är mer än dubbelt så mycket som för hela 2011, enligt siffror från Bloomberg. Förra året var den totala summan 2,5 miljarder dollar (15 miljarder kronor).

Årets siffra har dock påverkats av GSKs miljardstora bötesbelopp efter att ha förklarat sig skyldiga till olaglig marknadsföring vid försäljningen av flera receptbelagda läkemedel mellan 1998 och 2003. Läkemedelsföretaget fick böta 3 miljarder dollar i juli i år.

De återstående böterna kommer från böter och viten. Totalt har läkemedelsföretagen i 14 fall förlikat med amerikanska delstater och i 5 fall med den amerikanska regeringen hittills under 2012. 

GSK:s böter uppgick mellan 2 november 2010 och 18 juli 2012 till 3,1 miljarder dollar. Johnson & Johnsons bötesbelopp uppgick under samma period till 1,9 miljarder dollar och Abbott Laboratories till 1,7 miljarder dollar. Mercks bötesbelopp var på strax över en miljard dollar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng