Annons
Fler ska få gratis HPV-vaccin
Fler kan få gratis HPV-vaccin i Stockholm. Foto: iStockphoto

Fler ska få gratis HPV-vaccin

Stockholms läns landsting har beslutat att kvinnor upp till 26 år också ska få gratis HPV-vaccin. Det har fått GSK, som förlorade den nationella upphandlingen, att begära en ny upphandling.

28 sep 2012, kl 10:16
0

Annons

Den nationella upphandlingen av ett HPV-vaccin var lång och kantades av överklaganden. Till slut var det Sanofi Pasteur MSD och vaccinet Gardasil som gick segrande ur striden i slutet av 2011. I våras kom vaccinationerna av flickor äntligen igång. Den nationella upphandlingen gällde flickor i årskurs fem och sex, men även flickor födda 1993 och senare.

Nu har SLL beslutat att erbjuda gratis vaccin även för kvinnor upp till 26 års ålder i Stockholm. Glaxosmithkline, som marknadsför HPV-vaccinet Cervarix, välkomnar initiativet men menar att det borde då göras en ny upphandling eftersom det innebär ytterligare sju åldersgrupper. 

– Vi utgår ifrån att det blir en ny upphandling. Det var väldigt tydligt i upphandlingsunderlaget vilka kohorter som skulle vaccineras och också hur många flickor det gällde. Hade man flaggat för en ännu större volym hade vi och säkert också konkurrenten skruvat ned priset per dos, säger Johan Thor, direktör för vacciner vid GSK, och menar att det kunde ha påverkat utgången av upphandlingen.

SLL har nu beslutat att det inte blir en ny upphandling. Under gårdagen gav SLL först beskedet att det inte blir någon ny upphandling, men backade senare. Efter några timmar meddelade man åter att det inte blir någon ny upphandling. Johan Thor kommer att kontakta SLL innan man på GSK bestämmer sig för hur man ska gå vidare.
– SLL är en av våra viktigaste kunder. Vi vill inte bråka med dem, utan ha en konstruktiv dialog. Men kontraktet är väldigt tydligt, och därför utgår vi ifrån att det blir en ny upphandling, säger Johan Thor.

Texten uppdaterades 28 september kl 13:23