Här finns nästa generations antivirala hepatit C-läkemedel

Här finns nästa generations antivirala hepatit C-läkemedel

Nu är nästa generations hepatit C-läkemedel på gång. Läs sista delen i Läkemedelsvärldens serie om ett helt terapiområde som på kort tid har genomgått stora förändringar och förbättringar för patienterna.

19 jan 2016, kl 10:00
0

Annons

Dagens hepatit C-läkemedel har inneburit stora förbättringar för behandlingen av sjukdomen. I dag kan mer än 90 procent av patienterna botas med en 12-veckors behandling. Nu är nästa generations nya antivirala läkemedel mot hepatit C på gång. Bland företagen som i dag har hepatit C-läkemedel i förmånen har i stort sett alla nya preparat i pipeline.

Svenska Medivir har en NS5B-hämmare, MIV-802, i tidig utvecklingsfas som i djurstudier visat pangenotypisk effekt, det vill säga effekt i alla genotyper av hepatit C-viruset. Bolaget planerar dock inte att utveckla substansen till färdigt läkemedel på egen hand.

– Vi avser att hitta en partner som vill utveckla den till en del av en kombinationsbehandling i likhet med de stora spelarna, säger Ola Burmark, CFO och ansvarig för investerarrelationer på Medivir.

Den egenutvecklade substansen simeprevir, Olysio, ingår också i läkemedelsbolaget Janssens utveckling av en pangenotypisk kombinationsbehandling, som enligt Ola Burmark kan finnas på marknaden i slutet av 2019 eller början av 2020.

Läkemedelsbolaget Gilead lämnade i slutet av förra året in en ansökan för marknadsgodkännande till FDA och EMA för ett kombinationspreparat bestående av den tidigare godkända substansen sofosbuvir och en ny NS5A-hämmare, velpatasvir. Kombinationen är en NS5A- och NS5B-hämmare med pangenotypisk effekt.

– Om det inte är några stora frågetecken är förhoppningen att vi ska få ett godkännande någon gång efter sommaren, säger Göran Skoglund, medicinskt ansvarig på Gilead.

I tidig utvecklingsfas har bolaget också en trippelkombination bestående av ovanstående kombination, det vill säga sofosbuvir och velpatasvir, och en proteashämmare. Kombinationen går än så länge under beteckningen GS-9857.

– Där har vi precis startat fas III-prövningar och det dröjer innan en eventuell ansökan om marknadsgodkännande, säger Göran Skoglund.

Många bolag riktar utvecklingen mot trippelkombinationer. Det innebär att det tre angreppssätten mot hepatit C-viruset, proteas-, polymeras-, och NS5A-hämmare, finns i samma tablett. För patienten innebär det att bara ett enda piller behöver tas en gång om dagen i 12 veckor. Förmodligen kommer behandlingstiden att kunna kortas för patienter med icke avancerad kronisk hepatit C framöver, när flera potenta läkemedelsklasser kombineras. Redan i dag finns sådana trippelkombinationer, till exempel Viekirax och Exviera från Abbvie.

– I januari startar vi också fas III-studier i Sverige med två helt nya substanser, en kombinationsbehandling med en ny proteas- och NS5A-hämmare, som vi räknar med ska nå marknaden 2017/2018, säger Jan Kövamees, medicinsk expert på Abbvie.

Han tror även att hepatit C-marknaden kommer att förändras avseende priset på behandlingarna.

– Genrerellt tror att vi kommer att se en prispress framöver. Det är också nödvändigt för att på sikt kunna utrota sjukdomen, säger Jan Kövamees.

Läkemedelsbolaget MSD, som heter Merck & Co i USA, siktar liksom Gilead på ett marknadsgodkännande under 2016.

Kombinationen av proteas- och NS5A-hämmarna grazoprevir och elbasvir, under namnet Zepatier, är under utvärdering och bolaget lämnade förra sommaren in en ansökan om marknadsgodkännande till EMA. Beslut väntas komma under våren 2016.

I fas II har man just avslutat en studie av två trippelkombinationer och valt att gå vidare med den ena, MK-3682B, som består av en proteashämmare, en NS5A-hämmare och en NS5B-hämmare.

– Den innehåller en förbättrad NS5A-hämmare och nu går vi in i nästa skede i fas II-studien. Det är dock för tidigt att säga något om eventuellt marknadsgodkännande, säger Gunbritt Lagerbäck, medicinsk rådgivare MSD.

Ola Weiland, professor och överläkare på Karolinska sjukhusets infektionsklinik i Huddinge, ser fram emot de tillkommande behandlingsalternativen. Han menar dock att den största vinsten är den konkurrens som skapas när flera preparat når marknaden.

– Det finns redan väldigt många utmärkta behandlingsalternativ för de med mindre avancerad sjukdom, och då är det bara pris som gäller som konkurrensmedel, säger Ola Weiland.

I dag kostar en standardbehandling med de rabatter som förhandlats fram mellan företag och landsting cirka 300 000 kronor.

Hur tror du att behandlingen kommer att se ut om fem år?

– Då kostar behandlingen inte mer än 150 000 kronor och för de inte avancerat sjuka är behandlingslängden åtta veckor, säger Ola Weiland.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng