Hans Rollema om effekten av att blockera nikotinreceptorer

Hans Rollema om effekten av att blockera nikotinreceptorer

Vad beror det stora antalet biverkningar som depression och självmordstankar för vareniklin eller Champix på?  – Med så många användare är det ofrånkomligt att biverkningar uppstår. Det är också möjligt att vissa reaktioner kommer från rökstoppet i sig. Studier har visat att depression och självmordstankar är två till tre gånger vanligare bland rökare och den […]

8 apr 2009, kl 17:48
0

Vad beror det stora antalet biverkningar som depression och självmordstankar för vareniklin eller Champix på?  
– Med så många användare är det ofrånkomligt att biverkningar uppstår. Det är också möjligt att vissa reaktioner kommer från rökstoppet i sig. Studier har visat att depression och självmordstankar är två till tre gånger vanligare bland rökare och den vanligaste biverkan av att sluta röka är just nedstämdhet.
– Dessutom brukar biverkningsrapporteringar öka om ett läkemedel blir uppmärksammat och får mycket rubriker.

Men myndigheterna har initierat en skärpning av varningstexterna?
– Det stämmer och det är bra att användarna är medvetna om potentiella biverkningar.

Är du förvånad över de rapporterade olyckorna på grund av medvetandeförlust?
– Ja mycket, och vi vet fortfarande inte vad det beror på. Vi vet inte heller säkert att det kommer från läkemedlet.

Är Champix testat på högriskgrupper med depression?
– Som alltid med ett nytt läkemedel testar man det först på friska personer. Sedan har vi gått vidare med studier på patienter med hjärtkärlsjukdom, schizofreni och nu planeras en på rökare med depression.

De receptorer som vareniklin verkar på styr många funktioner i kroppen, är läkemedlet ett för trubbigt verktyg?
– Nej vareniklin är en mycket specifik partiell nikotinreceptorantagonist som verkar på en enda receptor.
– Men det är generellt svårt att ta fram effektiva läkemedel utan biverkningar mot beroende och psykiska sjukdomar. Det beror på att patienterna ofta har många underliggande problem och att de inte är en homogen grupp utan består av många underdiagnoser.

Har ni någon efterföljare till Champix på gång?
– Nej, Pfizer har idag inget program för beroende. Vareniklin är det bästa vi kunde utveckla på området och eftersom vi inte ser några möjligheter att gå vidare har vi valt att satsa på andra terapeutiska områden.
– Utvecklingstiden för vareniklin från idé till lanseringen var 13 år och den tiden har man inte idag inom industrin. Men om vi får en bra idé till efterföljare så har vi alla möjligheter att ta upp arbetet snabbt.
– Däremot har jag naturligtvis stort intresse i den prekliniska forskning på vareniklin som görs ute på universiteten. Champix har till exempel visat effekt vid alkoholberoende där det finns ett stort behov av effektiva läkemedel. Och en djurstudie som publicerades förra året visade att vareniklin även är verksamt vid depression som tillägg till sertralin.
– Rent allmänt finns det forskning på rökavvänjning som är inriktad på andra receptorer än nikotin, till exempel glutamat.

En del av kritiken mot Champix har varit att riskerna är för stora jämfört med nyttan. Vad tycker du?
– Fördelarna med att sluta röka är enorma och överväger i hög grad riskerna. Det finns inget bättre, säkrare och snabbare sätt att förbättra sin hälsa än att sluta röka. Det har visats att en av två rökare dör av sjukdomar som kan kopplas till rökning.
– Jag kan inte hålla med om att Champix är ett livsstilsläkemedel för friska personer. Det är ett läkemedel som förhindrar svåra sjukdomar och förtida död.

Finns det inte risk att man blir beroende av vareniklin?
– Den risken är extremt liten eftersom Champix är en partiell nikotinreceptorantagonist. Läkemedlet ger till skillnad från nikotin en långsam effekt vilket minskar abstinensen.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng