Annons

GSK publicerar studieresultat efter kritik

Läkemedelsföretaget Glaxosmithkline har beslutat att publicera sammanfattningar av alla kliniska prövningar på sina läkemedel så snart de lanserats.

23 aug 2004, kl 17:30
0

Annons

Bakgrunden är främst en aktuell rättegång i USA som i kombination med andra händelser bidragit till att läkemedelsindustrin enligt många försatts i en global förtroendekris. Överåklagaren Eliot Spitzer i delstaten New York stämde i juni företaget för att ha dolt negativa studieresultat kring det antidepressiva läkemedlet paroxetins (Seroxat) användning hos barn.

Spitzer hänvisar bland annat till ett internt PM från Smithkline Beecham, numera en del av Glaxosmithkline (GSK), där företaget beskrivit det som kommersiellt oacceptabelt att offentliggöra de negativa resultaten.

Samtliga studier
Den nya databasen, GSK Clinical Trials Register, kommer att vara tillgänglig för allmänheten på företagets webbplats under tredje kvartalet i år. Den ska byggas upp stegvis. Ambitionen är att alla prövningar från fas I till IV ska omfattas för samtliga företagets produkter.
På det globalt största läkemedelsföretaget, Pfizer, finns inga omedelbara planer på att följa GSK:s exempel.
? På koncernnivå diskuteras dock om man ytterligare kan förbättra transparensen vad gäller kliniska prövningsresultat, säger Susanne Andersson på Pfizer.