Olika tolkningar av rapport om avregleringar

I somras publicerades en rapport från Institutet för Hälso- och sjukvårdsekonomi, IHE, om erfarenheter från avregleringar på apoteksområdet i de nordiska länderna.

23 aug 2004, kl 17:27
0

Annons

IHE har på uppdrag av Apoteket analyserat effekterna av de avregleringar som genomförts på apoteksområdet i de nordiska länderna på senare år. I Norge har reformerna gett en ökad tillgänglighet, men ingen reell prispress; på Island har såväl tillgänglighet som priskonkurrens förbättrats.

IHE pekar dock på att tillgången till farmacevtisk kompetens uttunnats i båda länderna. Två av tre tillfrågade farmacevter i Norge upplevde en konflikt mellan kommersiella och professionella krav.

Meningsmotståndarna i monopoldebatten har inte oväntat tolkat slutsatserna i rapporten på diametralt olika sätt.
Medan Apoteket i sommar använt rapporten i argumentationen för ett fortsatt monopol, har debattörer i bland annat Svenska Dagbladet gjort gällande att de flesta förändringar efter avregleringarna enligt rapporten är av positiv art.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng