Annons

VI TYCKER ? Nepis forskningsrapporter

Stiftelsen Nepis aktuella rapport om marknadsföring av läkemedel har kritiserats. På ledarplats i Dagens Medicin i juni anklagades Nepi för ?kvasivetenskapliga slutsatser och grundlösa förmodanden?.
?Resultatet (i rapporten) har tyvärr blivit en vetenskaplig kalkon, finansierad av våra skattepengar. Om metod och genomförande i denna skrift är kännetecknande för Nepi:s vetenskapliga kvalitet underminerar den förtroendet för Nepi? skriver ledarskribenten Per Gunnar Holmgren. Tidigare har kritik riktats mot rapporter om jämförpriser på läkemedel (se LMV 12/01) och följsamhet till läkemedelskommittéernas rekommendationer (LMV 11/00).

23 aug 2004, kl 17:24
0

Richard Bergström, vd Läkemedelsindustriföreningen
Kvaliteten har blivit sämre. Och Nepi verkar ha lämnat den vetenskapliga arenan för att istället ägna sig åt allmän debatt. Den är också viktig, men ska kallas vid sitt rätta namn. Om man alls avser fortsätta med rapporter, bör Nepi överväga att införa ?peer review?.

Anders Hernborg, informationsläkare, Hallands läns läkemedelskommitté
För mig som arbetar praktiskt med läkemedelskommittéarbete är oftast Nepi:s rapporter intressanta. Nepi vågar utmana industrin och oss i läkarkåren på ett uppfriskande sätt. Rapporten för några år sedan om vardagsförskrivning av antihypertensiva medel i Värmland är en typ av studie som vi ser för lite av. Visst kan Melander/Nilsson ibland skicka iväg en och annan rallarsving utan millimeterprecision, men de brukar gå i rätt riktning och träffa rätt mottagare.

Steinar Höeg, vd för Astrazenecas marknadsbolag i Sverige
Nepi:s trovärdighet har successivt urholkats genom forskningsrapporter som kritiseras för att inte hålla måttet. Nepi är ju en statlig stiftelse med uppdrag är att verka för en bättre läkemedelsanvändning ? tillsammans med en rad andra myndigheter. Det är kanske dags att kraftsamla kring detta område så att samhället kan komma åt under- och överanvändningen av läkemedel. Det ger både bättre hälsa och ekonomi!

Mikael Hoffmann, ordförande i Östergötlands läns läkemedelskommitté
Nepi har aktivt bidragit till att belysa behovet av mer och bättre läkemedelsepidemiologiska studier i Sverige samtidigt som vårdens huvudmän och staten inte funnit vägar framåt. Vården har inte satsat tillräckliga resurser på att göra det som kan göras redan idag och staten har, bland annat via propositionen om läkemedelsregister, inte tagit chansen att ge patienterna säkrare och effektivare vård genom uppföljning i vården.

Rikard Viberg, distriktsläkare, Hässelby vårdcentral
Nepi har en viktig uppgift att ta fram information som komplement till läkemedelsindustrin. Nepi är dock handikappat av att inte själva kunna göra prospektiva studier. Nepi:s medarbetare har vissa uppfattningar i frågor om läkemedel och de försöker ofta på bräcklig grund lägga fram bevisning för dessa teorier. Nepi använder massmedia och i viss mån, enligt mitt tycke, alltför stora åthävor för att förmedla sina budskap.