Annons
Grönt ljus för tocilizumab mot covid-19

Grönt ljus för tocilizumab mot covid-19

Läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar att EU godkänner ytterligare en behandling mot svår covid-19.

7 dec 2021, kl 10:02
0

EU:s läkemedelsmyndighet EMA säger ja till utvidgat användningsområde för det immundämpande läkemedlet Roactemra (tocilizumab). Det är EMA:s expertkommitté CHMP som kommit fram till att IL-6-hämmaren tocilizumab ökar chansen att överleva vid svår covid-19. Utlåtandet kommer efter en granskning som startade i augusti.

Den utvidgade indikation för läkemedlet som CHMP rekommenderar är att tocilizumab kan användas för behandling av vuxna covid-19-patienter. De patienter som enligt rekommendationen kommer i fråga är de som redan får systemisk behandling med kortikosteroider och som är så dåliga att de behöver tilläggsbehandling med syrgas eller respiratorvård. Rekommendationen skickas till EU-kommissionen som fattar det slutgiltiga beslutet.

CHMP baserar sin rekommendation på en studie av 4 116 sjukhusvårdade vuxna covid-19-patienter. De var svårt sjuka och behövde syrgasbehandling eller respiratorvård samt hade höga CRP-värden vilket visar på hög inflammatorisk aktivitet i kroppen.

Tocilizumab mot covid-19 ökade överlevnad

Studien visade att infusionsbehandling med tocilizumab minskade patienternas risk att avlida, jämfört med enbart standardbehandling. Skillnaderna var dock ganska små. Sammanlagt avled 31 procent av dem som fick tocilizumab som tillägg till standardbehandling inom 28 dagar. Av dem med enbart standardbehandling avled 35 procent. Det fanns även skillnader i hur snabbt de patienter som överlevde kunde lämna sjukhuset. 57 procent i tocilizumabgruppen jämfört med 50 procent i kontrollgruppen (enbart standardbehandling) kunde lämna sjukhuset inom 28 dagar.

Studien tydde på att tocilizumab har bäst effekt som tillägg till kortikosteroider. Hos dem som fick IL-6-hämmaren utan att få kortikosteroider syntes en tendens till ökad dödlighet.

Roactemra, som produktnamnet på tocilizumab lyder, marknadsförs av läkemedelsföretaget Roche. Läkemedlet är sedan tidigare EU-godkänt för behandling av de inflammatoriska tillstånden ledgångsreumatism, systemisk juvenil idiopatisk artrit, juvenil idiopatisk polyartrit, jättecellsartrit samt cytokinfrisättningssyndrom.

Den utökade användningen som tocilizumab under pandemin fått som terapi mot covid-19 har skapat en global brist på läkemedlet, vilket Läkemedelsvärlden har rapporterat om.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng