Annons
Global brist på RA-läkemedel växer ytterligare
Foto: Istock

Global brist på RA-läkemedel växer ytterligare

Tillverkaren av ännu ett reumatologiskt läkemedel flaggar för brist i spåren av covid-19.

17 nov 2021, kl 08:00
0

Problemet med global brist på RA-läkemedel växer. Det framgår av ett brev från läkemedelsföretaget Sanofi till hälso- och sjukvården i många olika länder. Sanofi meddelar att det uppstått brist på läkemedlet Kevzara (sarilumab). Läkemedlet är en IL-6-hämmare som är godkänd för behandling av måttlig till svår reumatoid artrit, RA, hos vuxna som inte tål eller får tillräcklig effekt av andra sjukdomsmodifierande RA-terapier.

Bristen är åtminstone indirekt en följd av att flera reumatologiska läkemedel även används mot covid-19. Tillverkarna har inte kunnat möta den ökade efterfrågan.

Brist på RA-läkemedel orsakas av pandemin

Kevzarabristen är kopplad till att flera reumatologiska läkemedel visat sig hjälpa mot den svåra systemiska inflammation som drabbar vissa covid-19-patienter. Detta gäller bland annat en annan IL-6-hämmare, Roactemra (tocilizumab).

I USA har denna fått ett nödgodkännande som covidbehandling och i EU har tillverkaren Roche ansökt om läkemedelsgodkännande för Roactemra mot covid-19. Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar att kritiskt sjuka covid-19-patienter behandlas med både kortison och IL-6-hämmare.

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat har det nya användningsområdet för Roactemra orsakat en global brist på läkemedlet som oroar patienter och vårdpersonal. I Sverige är för närvarande samtliga beredningsformer av det läkemedlet restnoterade året ut.

Uppmaningar från WHO och Eular

Och i kölvattnet av denna bristsituation har det nu även blivit global brist på ytterligare en IL-6-hämmare, Kevzara. Tillverkaren Sanofi uppger att det beror på ökad efterfrågan till följd av den begränsade tillgången på Roactemra. Många patienter har fått gå över till Kevzara (som dock inte är rekommenderad för covidbehandling).

Sanofi räknar med att det kommer att fortsätta vara brist på Kevzara till åtminstone början av 2022. I Sverige är än så länge en av läkemedlets beredningsformer restnoterad, till årsskiftet.

Både WHO och den reumatologiska paraplyorganisationen Eular har krävt att läkemedelsindustrin snabbt ska se till att öka produktionen av de RA-läkemedel som börjat användas även mot covid-19.