Covid-19-vaccin anses säkert vid graviditet

Covid-19-vaccin anses säkert vid graviditet

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla gravida erbjuds något av mRNA-vaccinerna mot covid-19.

26 maj 2021, kl 10:08
0

Annons

Folkhälsomyndigheten ändrar sina rekommendationer och anser nu att regionerna bör erbjuda gravida kvinnor vaccin mot covid-19 i fas 4. Gravida bör enligt rekommendationen i första hand vaccineras efter vecka 12. Detta eftersom behovet av skydd mot infektionen är störst mot slutet av graviditeten. Gravida ska erbjudas vaccin i samma åldersordning som övriga i fas 4.

Covid särskilt riskabel under graviditet

Naturliga förändringar av immunförsvaret vid en graviditet gör den som är gravid extra känslig för infektionssjukdomar. Forskning under pandemin har också, som Läkemedelsvärlden rapporterat, visat att covid-19 hos gravida innebär allvarliga risker för mor och barn. Det tycks bland annat öka risken för havandeskapsförgiftning och för tidig födsel.

Ändå har Folkhälsomyndigheten tidigare inte velat rekommendera att gravida generellt ska erbjudas covid-19-vaccinering. I april kom visserligen en rekommendation om att gravida som även har andra riskfaktorer skulle erbjudas vaccin i fas 3. Men i fråga om gravida utan andra riskfaktorer har Folkhälsomyndigheten avvaktat. Myndigheten har tidigare ansett att kunskapsläget varit alltför oklart när det gäller eventuella risker med vaccinerna för mamman och barnet.

Nu har dock Folkhälsomyndigheten gjort en förnyad bedömning i samråd med bland andra Läkemedelsverket, Svensk förening för obstretik och gynekologi och Svenska barnmorskeförbundet. Bedömningen är att det nu finns tillräckligt med data om covid-19-vaccinering av gravida som tyder på att de inte har någon ökad risk för biverkningar jämfört med den som inte är gravid.

Flera andra länder har börjat

En av datakällorna är en säkerhetsuppföljning i USA av drygt 35 000 gravida som fick något av mRNA-vaccinerna från Pfizer/Biontech eller Moderna. Den har inte visat på några negativa effekter för den gravida kvinnan eller för barnet. Preliminära resultat av denna studie publicerades i New England journal of medicine i april.

Flera andra länder har redan infört vaccinering för alla gravida. ”USA, Kanada, Israel, Belgien och Storbritannien rekommenderar att alla gravida erbjuds vaccination mot covid-19. Sverige ansluter sig nu till den bedömningen”, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Eftersom vaccinet från Astrazeneca i Sverige bara rekommenderas för dem som är äldre än 64 år, är det för närvarande de två mRNA-vaccinerna som är aktuella för gravida. Båda är godkända att ges under graviditet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng