Granskning pressar priset på prostataläkemedel

I december förväntas TLV:s genomgång av läkemedel mot inkontinens och
prostatabesvär vara klar. Men redan nu har granskningen lett till en
prispress.

3 mar 2009, kl 13:53
0

Just nu granskar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV, de läkemedel mot inkontinens och prostatabesvär som ingår i högkostnadsskyddet. Granskningen har enligt myndigheten satt press på läkemedelsföretagen som sänkt priserna på sina alfa-receptorblockerare mot prostatabesvär.

Skillnaderna på pris mellan olika läkemedel inom den här gruppen visade sig vara väldigt stora enligt TLV. Den billigaste behandlingen kostade bara en tiondel av den dyraste, trots samma medicinska effekt. TLV har därför satt ett pristak för behandling med alfa-receptorblockerare. Bland annat har Xatral OD har sänkt sitt pris från 8,45 kronor till 3 kronor per tablett och Alfadil BPH från 7,80 kronor till 3 kronor per tablett. Sammanlagt innebär sänkningarna besparingar med 74 miljoner kronor per år.

Utvärderingen av alfa-receptorblockerare innefattar substanserna alfuzosin, doxazosin och terazosin. Samtliga substanser och originalläkemedel kvarstår i högkostnadsskyddet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng