Annons

Godkänt mot krokig penis

Ett läkemedel mot Peyronies sjukdom har godkänts av EU-kommissionen.

2 feb 2015, kl 11:33
1

Annons

Xiapex, clostridum histolyticum kollagenas, är sedan tidigare godkänt för behandling av Dupuytrens kontraktur hos vuxna med en tydlig sträng i fingret. Nu får det även användas mot Peyronies sjukdom.

Sedan 2013 är läkemedlet godkänd av den amerikanska läkemedelsmyndigheten för behandling av Peyronies sjukdom med en påtaglig plack och krökning på minst 30 grader vid behandlingsstart. Xiapex är en medicinsk behandling och ett alternativ till operation som är ett större och mer komplicerat ingrepp vid de två sjukdomarna. Xiapex ges som lokal injektion.

Peyronies sjukdom kröknar penisen som en följd av att hård bindväv bildats inuti den. Sjukdomen beräknas drabba cirka fem procent av alla män. Den nya behandlingen består av ett enzym som ska lösa upp bindvävsämnet i penisen.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Xiapex, clostridum histolyticum kollagenas är en enda stor bluff. Preparatet har närmare 30 år på nacken. Uppfinnaren och tillika patentinnehavaren gjorde redan då ett flertal försök på mänsklig vävnad. Resultatet var så nedslående att han la ned planerna på att marknadsföra preparatet. Bör nämnas att Pfizer har avböjt/avslutat samarbetet med Auxilium angående marknadsföring av preparatet inom EU.