Annons

Metformin tycks minska risken för lungcancer

Forskare såg en minskning i risken för lungcancer bland ickerökande diabetiker som behandlades med metformin.

2 feb 2015, kl 14:00
0

I tidigare observationsstudier har man fått skiftande resultat när det gäller ett eventuellt samband mellan metformin och lungcancer. Här har forskarna gjort en retrospektiv kohortstudie i vilken 47 351 diabetespatienter finns med.

Under 15 års uppföljning diagnosticerades 747 patienter med lungcancer. Av dessa var 80 icke-rökare och 203 var vid tillfället rökare.Forskarna såg en minskad risk för lungcancer bland diabetiker som behandlades med metformin och som var icke-rökare.

Behandling med metformin var inte associerat med mindre lungcancer totalt. Men inte heller med en ökad risk. Risken att drabbas av den vanligaste typen av lungcancer bland icke-rökare, adenocarcinoma, minskade med 31 procent i den här studien. Men det behövs fler studier för att se om metformin skulle kunna användas preventivt i vissa subpopulationer, påpekar forskarna.

Studien har finansierats av NIH, National Institutes of Health.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng