Glaxo Smithkline blir störst

Med den senaste fusionen på läkemedelsområdet mellan Glaxo Wellcome och Smithkline Beecham skapas världens största läkemedelsföretag.

5 jun 2002, kl 18:22
0

De två brittiska läkemedelsföretagen Glaxo Wellcome och Smithkline Beecham meddelade den 17 januari att de går samman. De bildar därmed världens största läkemedelsbolag med ett börsvärde på cirka 114 miljarder pund (1 580 miljarder kronor). Det nya företaget får cirka 110 000 anställda och en försäljning motsvarande 208 miljarder kronor.


Smithkline Beechams läkemedelschef Jean-Pierre Garnier blir koncernchef för det nya bolaget medan Glaxochefen Rickard Sykes tar platsen som styrelseordförande. Smithklines koncernchef Jan Leschly kommer att gå i pension i vår. Huvudkontoret kommer att placeras i London men verksamheten att drivas från en ny bas i USA där det nya bolaget får en stark ställning och en större säljstyrka än något annat läkemedelsföretag.


Glaxo Smithklines läkemedelsportfölj kommer att innehålla medel inom terapiområden som infektioner (Zinnat, Zovirax och Epivir) andningsvägarnas sjukdomar (Flutide, Serevent och Ventoline), CNS (Seroxat och Imigran) samt mage/tarm (Zantac och Zofran).


Företagens tio i topp


Totalt kommer Glaxo Smithkline att få en marknadsandel på 7,3 procent och blir därmed världens i särklass största läkemedelsföretag. På andra plats kommer Aventis med en andel på 4,5 procent, trea blir Astra Zeneca med 4,4 procent och Merck fyra med 4,3 procent. Om fusionen mellan Pfizer och Warner-Lambert blir av hamnar de i stället på andra plats före Aventis med en marknadsandel på 6,0 procent.


Den samlade forskningsbudgeten för Glaxo Smithkline blir 2,4 miljarder pund vilket är 30 procent större än den som Pfizer/Warner-Lambert skulle få efter fusionen och 50 procent större än Astra Zenecas. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng