Annons

Apotekare utan gränser i Sverige

Snart kommer det att bli lättare för svenska apotekare och receptarier som vill arbeta i krisområden runt om i världen. Apotekare utan gränser startar under våren verksamhet i Sverige.

5 jun 2002, kl 18:21
0

Under våren kommer Apotekare utan gränser att starta ett kontor i Sverige. Huvudsyftet är att underlätta för svenska apotekare och receptarier att delta i humanitära räddningsinsatser i krisområden runt om i världen.


Initiativtagare är apotekaren Nils-Olof ?Nippe? Strandqvist, som själv, flera gånger, deltagit i den franska moderorganisationen ?Pharmaciens sans frontières? arbete i efterkrigets Bosnien-Herzegovina. Och han säger att det finns ett intresse hos svenska apotekare och receptarier att bidra i världen.


? Ja, jag tror det. Jag har blivit positivt förvånad i mina kontakter med apoteksfolk och studenter och jag tror absolut att det finns de som är villiga att ge sig ut och göra något som har barmhärtighetsvärde, säger han.


Apoteket positiva


Apoteket har ställt sig mycket positiv till organisationen, något som Nippe Strandqvist ser som en god förutsättning för att starta också i Sverige.


? Dels innebär Apoteket en ovärderlig kontaktyta till alla Sveriges apotek och dels underlättar det naturligtvis om de som vill ta steget och arbeta internationellt redan från början har stöd av sin arbetsgivare, säger han.


Förutom rekrytering av utlandspersonal kommer organisationen att söka finansiering samt försöka påverka regeringar, biståndsorgan och kanske läkemedelsindustrier för att möjliggöra läkemedelshjälp till krisområden. Samarbete med systerorganisationen Läkare utan gränser kan också bli aktuellt.


? Men det kommer inte att bli fråga om att samla in gamla läkemedel från apoteken, det vet vi ofta ställer till problem och kan då göra mer skada än nytta i mottagarlandet, säger Nippe Strandqvist.