Annons

Gipsning ökar risken för blodpropp

Operation, gipsning och kombinerade p-piller ökar risken för blodpropp. Forskarna förespråkar trombosprofylax i samband med operation eller gipsning.

5 dec 2013, kl 16:01
0

Annons

Forskare har i en nationell fall-kontrollstudie undersökt riskfaktorer för venös tromboembolism, blodpropp, för kvinnor. Studien genomfördes mellan 2003-2009 och inkluderade fall av venös förstagångstrombos för kvinnor mellan 18-64 år. Kvinnor som haft tidigare trombos, var gravida tre månader före diagnosen eller som hade en aktuell malign sjukdom inkluderades inte. Totalt inkluderades 1 603 fall och 2 305 kontroller. Medelåldern på kvinnorna var 46 år och 973 hade diagnosticerats med djup ventrombos, 432 med lungemboli och 28 med både djup ventrombos och lungemboli. 

Resultaten visade att livsstilsfaktorer som rökning och övervikt var svaga riskfaktorer för blodpropp. Däremot gav kombinerade p-piller och operation en hög risk medan gipsning gav en kraftigt förhöjd risk. 

De kvinnor som använde kombinerade p-piller, som innehåller både gestagen och östrogen, hade en åtta gånger högre risk för blodpropp. Enbart gestagen var inte associerat med en ökad risk. Även operation gav en åtta gånger ökad risk. Gipsning gav en 20 gånger ökad risk. Kombinationen gips och operation gav en ännu högre risk.

Forskarna menar att man borde bli noggrannare på att ge lågmolekylärt heparin i samband med operation och gipsning. När det gäller p-piller ska riskerna vägas mot nyttan, men att det kan vara en god idé att använda p-piller med enbart gestagen.

Studien är publicerad i Läkartidningen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng